INFORMARE

Urmare a demersurilor inițiate de către Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru extinderea emiterii documentelor de identitate electronice la nivel național, începând cu data de 05 iunie 2025 CARTEA ELECTRONICA DE IDENTITATE (CEI) va fi disponibilă și in județul Arad, la nivelul DJEP Arad și SPCLEP mun. Arad urmând ca în perioada imediat următoare, până la data de 1 iulie a.c. să fie emisă, eșalonat, toate celelalte 19 servicii publice comunitare de evidență a persoanelor de pe raza județului Arad aflate în coordonarea metodologică a instituției noastre.
Cartea Electronică de Identitate poate fi solicitată oricând, indiferent de termenul de valabilitate al actului de identitate aflat în posesie (actul de identitate valabil rămâne în posesia titularului până la data înmânării noului document).
Prima Carte Electronică de Identitate se eliberează gratuit, la solicitarea cetățeanului român, începând cu vârsta de 14 ani în limita fondurilor asigurate prin Planul National de Redresare si Reziliență (PNRR).
Taxa pentru eliberarea unei noi CEI este de 67 de lei și poate fi achitată la ghișeele unităților CEC Bank sau la stațiile/automatele de plată SelfPay.
Ca element de noutate, Cartea electronică de identitate se eliberează, opțional și pentru copiii cu vârsta sub 14 ani (vârsta cuprinsă între 0 – 14 ani), la solicitarea părinților sau a reprezentantul legal al minorului. În aceste situații, CEI  fiind utilizată ca document de călătorie precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (fiind o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere).
Pentru eliberarea CEI înainte de împlinirea vârstei  de 14 ani, părinții minorului, achită taxa privind contravaloarea actului de identitate, în valoare de 67 de lei la ghișeele unităților CEC Bank sau la stațiile/automatele de plată SelfPay.
Minorii care solicită eliberarea CEI cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani beneficiază de gratuitate.
Pentru eliberarea CEI înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, se respectă regimul juridic care reglementează eliberarea CEI pentru minorul care a împlinit vârsta de 14 ani cu precizarea că:

  • Cererea pentru eliberarea CEI se semnează de ambii părinți sau de persoana menționată la art. 12^1*) din OUG nr. 97/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • Cererea pentru eliberarea CEI nu se semnează de minorul cu vârsta cuprinsă între 0 – 14 ani;
  • Imaginile impresiunilor papilare nu se preiau pentru minorii cu vârsta cuprinsă de la 0 până la 12 ani;
  • Începând cu vârsta de 12 ani, CEI se eliberează cu imaginile impresiunilor papilare;
  • CEI se înmânează unuia dintre părinți/persoanei menționate la art. 12^1*) din OUG nr. 97/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • Nu se eliberează Carte de Identitate Simplă (CIS) minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani.

AVANTAJELE CARTII ELECTRONICE DE IDENTITATE (CEI):

  • dimensiuni standardizate similar cardurilor bancare, conform normelor europene (dimensiuni mult mai mici decât actualul CI model 1997);
  • elemente avansate de securitate care protejează împotriva falsificării și a furtului de identitate;
  • poate fi utilizată ca document de călătorie;
  • oferă acces facil la servicii electronice și posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică.

DATELE INSCRISE în Cartea Electronica de Identitate:
În format tipărit: numele și prenumele titularului, cetățenia titularului, data nașterii titularului, sexul, imaginea faciala, CNP, semnătura olografă a titularului.
In format electronic: toate datele tipărite, la care se adaugă: prenumele părinților titularului, domiciliul, impresiunile papilare a doua degete ale titularului și certificatele digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.
Întrucât unele instituții publice sau persoane juridice de drept privat nu au asigurată încă infrastructura tehnică necesară pentru citirea adresei de domiciliu înscrisă pe CEI în format electronic, Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor eliberează, la solicitarea titularului C.E.I, gratuit, adeverința privind adresa de domiciliu înregistrată în Registrul național de evidență a persoanelor.
Cartea electronică de identitate conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1.157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație.
Cartea electronica de identitate (CEI) conține 2 certificate digitale, emise gratuit de M.A.I, pe care titularul le poate utiliza pentru a se autentifica în platformele on-line ale autorităților române (instituții publice sau persoane juridice de drept privat) și semna documente în format electronic.
Cipul integrat în CEI este similar cu cel folosit în pașapoartele biometrice (nu permite localizarea geografica și nu stochează date bancare).
Codurile PIN sunt confidențiale, divulgarea acestora altor persoane poate duce la utilizarea frauduloasă a certificatelor digitale ((PIN 1pentru autentificare – acces la servicii digitale; PIN 2 pentru semnătura electronică)
După personalizarea și transmiterea cărții electronice de identitate, la autoritatea competentă să le elibereze, toate datele, inclusiv imaginile impresiunilor papilare colectate și  stocate în bazele de date de producție se șterg imediat prin procedură automată și ireversibilă. Procedurile de ștergere prevăzute, asigură imposibilitatea recuperării parțiale sau totale a datelor șterse.
PROGRAMAREA pentru eliberarea unui act de identitate electronic se solicită Serviciului public comunitar de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu, în baza unei programări online, utilizând portalul de servicii electronice al Ministerului Afacerilor Interne prin accesarea link-ului: https://hub.mai.gov.ro/cei/programari/harta.
DJEP Arad, va prelua doar cererile pentru soluționarea unor cazuri deosebite care nu necesită verificări suplimentare și care impun celeritatea eliberării actului de identitate, situații pentru care se vor prezenta documente justificative.
Neprezentarea la data si ora exacta pentru care s-a efectuat programarea, duce la anularea programării, cetățenii având posibilitatea reprogramării online.
Solicitanții vor prezenta toate documentele prevăzute de lege pentru emiterea actului de identitate, în original și, după caz, documentul care face dovada achitării contravalorii actului de identitate electronic.
Timpul necesar în vederea preluării documentelor, imaginii, amprentelor și semnăturii electronice este de aproximativ 20 minute/persoana. Pentru emiterea CEI, funcționarii vor scana documentele prevăzute de lege prezentate de solicitant în original, în vederea constituirii mapei electronice și vor completa cererea digitală, pe care solicitantul o va semna digital, pe un PAD (un ecran tactil dedicat).
TERMENUL DE VALABILITATE pentru cartea electronică de identitate (CEI) se eliberează:

  • cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 – 2 ani;
  • cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani;
  • cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
  • cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Cartea electronică de identitate se eliberează cu termen de valabilitate de 1 an, atunci când prelevarea amprentelor nu este posibilă temporar de la niciun deget.
Cartea electronică de identitate și Cartea de identitate model 1997  aflată în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care o recunosc ca document de călătorie.
CARTEA DE IDENTITATE SIMPLA (CIS) conține date în format tipărit și în format inscripționat prin tehnici speciale, precum și elemente de particularizare și de siguranță.
Datele cu caracter personal înscrise pe cartea de identitate simplă sunt: numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, data nașterii, semnătura olografă, imaginea facială, C.N.P., adresa de domiciliu din România a titularului. Acest document nu conține suport electronic de stocare (este fără CIP).
Cartea de identitate simplă nu se eliberează persoanelor care nu au împlinit vârsta de 14 ani.
Pentru  eliberarea cărții de identitate simple (CIS),  solicitanții vor prezenta toate documentele prevăzute de lege pentru emiterea actului de identitate, în original și documentul care face dovada achitării contravalorii CIS, în cuantum de 38 lei; taxă care se poate achita la ghișeele unităților CEC Bank și la automatele de plată SelfPay.

 

ATENȚIE!

 Cartea de identitate simplă (CIS) nu constituie document de călătorie.

 Cartea Electronica de Identitate (CEI) și Cartea de Identitate Simplă (CIS) – NU SE ELIBEREAZĂ pe bază de procură specială.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV

Cristina OPREAN-VLAD